Sunday, January 3, 2016

Sekolah bermula

Serius. Bukak aje sekolah aku rasa dramatik sangat hidup aku.

Sabtu busy beria dengan pendaftaran asrama.
Namun begitu. Hari Ahad bertukar dramatik OMG OMG

I malas nak peduli sangat.
Tapi lepas aku solat Maghrib and baca alquran, sementara tunggu PKHEM datang, aku pun menuju ke surau.
Bertelekung purple!
BUkak je pintu serius super gelap.
Budakbudak lupa kot nak bukak lampu. Maklumlah semua ke surau awal.
Tapi yang lawaknya, aku dahlah bertelekung kot berjalan dalam gelap.
HAHAHAHA

Aku berjalan pi surau. Budak lelaki nampak aku semua tibatiba masuk ke surau.
Aku serahkan buku ahli mintak penolong kapten isi.
Berbincang pengisian surau kan.
Tibatiba ada budak sakit. OMG OMG
Budak yang family bermasalah.
Oh I couldn't call his waris.

Berialah aku pi hantar.
Dah hantar ke klinik 1Malaysia bertelekung.
And I waited in the car je.
Tibatiba pelajar yang teman tu cakap,
"Miss, doktor suruh hantar ke hospital. Mungkin kena masuk air."

OMG with telekung I was driving to the hospital.
It was funny. I waited in the car but you know that you couldn't wait to know the feedbacks kan.
Ok so aku balik hostel jap solat and tukar tracksuit dan bertudung.
Finalllllly. Got it.
Tunggu dan mereput sampai jam 11. HAHAHA.

Terkubur impian aku nak tido jam 9!
ok aku balik hostel bersiap sat and tido. Tapi tido tak berkualiti.

Funnynya. sehari bersekolah bagaikan dah setahun.
Penat. haha
I am waiting for the part where I am not a warden anymore and smile to those posts and memories.
Ok 26.
Memang wajib pi cari jodoh.
Ok jodoh tak tiba lagi huaaaaaaa

OK. AYUH. BEKERJA.
HUNGRY.

Wednesday, September 2, 2015

Sleepy Head

Bright day ahead but Im sleepy
It's not good to have this kind of feeling but I couldn't stand it anymore
I really need a powerful nap
But obviously not during the school session

I could feel the difference of my body
I know that I gain weight
I know that I have to do something
I should reduce few weights
I was lazy
 I ate a lot
I shouldn't behave that way
And I wanted to sleep every single day


Wake up Nisa
You're more than sleepy head
You're powerful
You're jjang

Saturday, July 25, 2015

How do I live without them



This eid really made me think. Enough to make me stop thinking about living with others.
I really love my parents.
The moment when Aboh asked us to gather just to make sure we heard what he wanted to said, just broke my heart.
I didn't know what my brothers felt
But I was so sad and worried.
He told us about the thing we supposed to do as 'children' and as brothers and sister to our Aish Irham.
It was hard not to accept that our parents are growing older as well as us.
But, it hurted me. A lot.
I just didn't want to stop being with my parents because they're my everything.

It's not that they're too old, or they have critical diseases but.
We couldn't expect what will happen next. Our future.
I truly understand what he did but the only thing I couldn't comprehend was me.
I am oversensitive about things related to my parents.
They do make me as me. With the world named, love.


No. I didn't tell them everyday that I love them.
I didn't say that nor showed affection.
That is not me but I know that I really love them and I don't know what happen to me if I don't have them around.

After the gathering.
One thing I realised the most.
I really want to be with them. I want to love them.
The thought of getting married and finding the other half of mine is disappeared from my mind.

I have to choose carefully.
I need a husband who really loves my parents.
I am a daughter. I don't have the sole power of my parents.
But if my 'future half' does, then it's my rezki.

Thus, I don't want to think about that.
One vital thing is, let my parents happy with what we did in this world.
What we have contributed to them.
What should I do to make them happier and healthier.

Dear Umi and Abah, I love you two too much.
As I don't have the urge to find a husband because I am too worried of how he is.
Will he love you as I do?


Õ Allah, You're the greatest. The One that I can ask for. Please take care of my parents.
Please have some pity on them. Bless them, and make them healthy and live for a blessed life and may them be granted with your Jannah.

Wednesday, July 1, 2015

Mesyuarat Puasa

Semalam mesyuarat Guru.
I was cool about it. Almaklumlah takdak anak takdak suami nak kena peduli lepas balik kerja. Juga tiada lauk yang perlu dimasakkan.
I berbuka di dewan makan asram harini. Weehuuu.


I tak sangka bulan puasa ada meeting yang sangat lama. WOW.
Kemudian, I juga tidak menyangka semakin banyak kerja yang dilambakkan untuk para guru.
I tak sangka.

I jika berpeluang, I nak kerja yang kena dengan jiwa I.
Yang I 24/7 BOLEH IKHLAS bekerja.

Okey, kalau I kawen nanti I nak pilih kerja, bleh? ok. mengarut.

I nangesnanges malam dua hari lepas sebab hujan lebat dan kilat guruh bagai.
Biasa I takdelah sampai takut gitu.
Subhanallah. Seberani mana pun manusia, memang ganegane perlunya ketakutan itu dalam jiwa. Bukan apa. Takut kita terlalu mendongak dada. Ye dop?

Dah separuh Ramadhan.
Giatkan dan tembakan doa  serta Ibadah all!

Saturday, June 27, 2015

Of Biskut Raya

Kiri kanan depan belakang orang ajak aku buat biskut raya.
Ok, ini petanda apa?
Petanda aku kena buat kuih raya dan terus berbisnes?
Ke petanda aku perlu merajinkan diri?
Ohnoooo.
Aku ingin hidup bertenang je actually tapi daripada gayanya macam memang aku tak boleh nak hidup bersenanglenang je.
Gane-gane kena jugak buat kuih raya segala. Almaklumlah, semua naknak buat sangat biskut raya dengan aku. AKu kan takdak komitmen lain.
Konon aku tak busy.
Ohno rasa nak gelaknya.
Sebab aku rasa aku tak adalah rajin sangat dan berminat sangat nak buat kuih raya.

okey. cikgucikgu semua berbicara hal tudung anak, baju raya anak, baju raya suami.
Aku tak tahu nak cakap pasal apa.
Lastlast aku dengar dan senyum je. Not bad Nisa.
Your time is not come yet.
Dan tak adalah terdesak sangat nak berkomitmen kan.
Kalau sebab nak berhenti jadi warden, pasti berkahwin is not a priority list right now.

Bak kata yana, makin dicari, makin susah nak jumpa.
Why not kau biarkan saja semuanya berlalu begitu.
Let the flow bring you along.
Haaa gitu. Barulah hidup tenang dan kau tak payah fikir apaapa.

Okey. petang ni kita tengok, nak masak ke nak basuh kain ke nak pergi bank. kau fikir dan kau tengok ok.

Sakit Puasa

Dah lebih 10 hari dalam Ramadhan.
Dan gaya dah seminggu aku ala-ala sakit perut gitu.
Batukbatuk gaya geligeli tekak.
Lepas tu aku rasa nak ambik mc.
Lepas tu aku macam noob sangat, sebab aku tak tahu macam mana cara nak mintak mc.
Tapi, daripada aku habiskan mc, eloklah aku pi je bekerja macam biasa.
Maklumlah orang baru bekerja dan memnag tak tahu macam mana cara nak menguruskan cuti.
Tahu bekerja je. Tak tahu bagaimana nak bercuti.

Disebabkan aku duduk sorang, mulalah malas nak bersahur secara beria.
takkanlah nak masak beria kan.
lastlast aku bangun merangkak cari air dan kurma.

Disebabkan aku sangatlah tidak bermaya puasa tahun ni, abah aku suruh bersahur dengan madu. Aku pun bawaklah madu beria ke rumah aku. Magically, penutup madu tu tak boleh dibuka pun. Tahu dop? Tahu? So, menu sahur aku sama je. Minum air masak dengan kurma. Sambil merangkak turun dari tilam.
HEOL.
Ini bukan malas, ini rutin si bujang ok.

Ok, baju raya dah siap?
Baru aku perasan, mana lagi baju raya aku tahun ini?
Mana?

Tuesday, June 23, 2015

6periods lesson

A: teacher dah kahwin?
Me: nope. Yet.
A: bila teacher nak kahwin blablablablabla
Me: i will wait sampai awak semua pandai. Next year is your pt3 (mulianya ayat ini) hahaha
B: teacher, kalau teacher duduk sini saya takut sampai sudah teacher tak jumpa jodoh.

Krik krik krik.


My difficult class. 2E.
One of the difficult students (1/3) was in my lesson. Doa i termakbul i cakap, suruh lembut hati. Sekurangkurangnya seorang daripada tiga tu.

C: teacher, doa teacher macam makbul je. Tolong doakan saya. Doakan rambut saya cepat panjang. Satu je doa ni teacher. Tolong.