Skip to main content

Posts

Featured

Donat Gebu

RESEPI DONAT
2 sudu susu pekat 2 sudu teh baking powder 1/2 paket yis kering 1 cawan air suam
Adunkan. Air suam tu kenalah suam betul sebab senang yis tu nak kembang (this is what I read from that blog) I alter the recipes mengikut kesesuaian. Donat I tak sesuai guna sepaket yis dia jadi pelik Rasa pun pelik So tey to cut it into half je
4 cawan tepung gandum 2 sudu gula 2 sudu teh garam 2 sudu marjerin
Gaul sampai rata.
Lepas dah siap gaul kedua-dua acuan (?) Make sure everything is rata dan licin Sampai dia berbentuk bulat dan kemas Perap dalam bekas tertutup selama sejam.
Selepas sejam, adunan dah kembang Uli sekali lagi untuk buang segala jenis kembung angin dalam adunan tepung tu Kemudian, boleh bentukkan. Lepas dha bentuk semua adunan Biarkan selama setengah jam ka Then goreng!
Jangan lupa sementara tunggu adunan kembang tu bolehlah pi blend gula. Sesudu pun dah cukup. Blend sekali ja
Lepas dah siap goreng donat terus golek atas gula Dah siap dan boleh makan! 
-/-/-/-/-/-/-/-/-/-/-/-/-/-/-/-/-/-/-/-/-/-/-/-/-…

Latest Posts

Solok Lada

My Resolution

Keeping Good Habits

Delusion

Unrequited Love

Sekolah bermula

Sleepy Head

How do I live without them

Mesyuarat Puasa

Of Biskut Raya