Back-to-me

Bismillahirahmanirrahim.


Assalamualaikum wbt. Sihat? 
Alhamdulillah, ai dah telan semangkuk soto buatan Zaty. Sedap tahu! Alhamdulillah. Bangun pagi, tengok ada makanan terhidang, bukankah itu suatu nikmat yang patut kita syukuri? 


(Dah baca doa bangun tido, belum?) 


Bersyukur jugak, even duduk di bumi UK yang typicalnya berfikiran, mesti makanan-makanan-Malaysia-yang-sedap-amat susah nak cari. Heyheyhey! Pegi sun chang a.k.a kedai panda then beli barang, chachang! masak! 
Bukan ke senang dan mudah? Lepas tu, makan. sedapnya. 


Tapi, sebagai seorang yang degil dan pemalas (tetapi dalam proses nak jadi rajin dan lebih lembut hati) ai lebih rela mengadap laptop dan menggoogle, kuih seri ayu, keropok lekor, sate, kek blablabla dan etc. siap tekan image. (maaf, ai bukanlah insan yang ayu yang suka tengok resepi then pegi masak). Ai lagi suka tengok gambar then menatap gambar tersebut penuh minat dan cinta mendalam. Reasons?


1) Pemalas
2) Bukan nak makan sangat. Naknak air tangan sendiri. Memang tak lah.
3) Nak tengok struktur gambar makanan. Itu yang penting.
4) Kalau nak nasik minyak, nak yang spesifik. Nasik minyak kenduri orang kawen yang ada gulai daging, sayur umbut, ikan kering blablabla. 
5) Nak ajar diri jadi disiplin. (Azam turun berat badan yang belum selesai).


Tapi bila tengok kawankawan yang masak memang kalah masterchef semuanya, rasa macam...'perlukah aku menyertai pertandingan masterchef jugak?' HIKHIK
Walaupun perkara ini dah berlegarlegar sejak zaman first year, tapi masih tiada tindakan untuk jadi peserta masterchef di pengakhiran second year, ai berdecided jugak untuk back-to-me. Kalau semua orang pandai masak, masak sedapsedap. Siapa yang nak jadi insan yang masak biasabiasa? baik. Biarlah ai yang ambek part itu. :D


Ps. Maaf kepada merekamereka yang makan masakan ai yang superbiasa! InshaAllah ai akan improve untuk masakan yang lebih hebat dan superdelicious, tapi buat masa sekarang, semua dah jadi masterchef...izinkan ai jadi anak-gadis-yang-baru-tahu-masak. (Ai dah start masak untuk family sejak F3,  sebab my mum tak sempat masak. tapi waktu cuti je la.)


notakaki: Tahukah kamu, kawankawan ai di bumi UK (dll) superdasat? Mampu masak untuk jumlah KEPALA yang banyak. Nak masakan apa? Kampung? Western? Arab? Jepun? Korea? Turkish? Kuih-muih? Kek? Biskut? Tradisional? Moden? Semua dorang tahu buat! yeaahh, dorang. Ai? nanti kat rumah parents, praktikal buat jugak, XD




Cinta.

Comments

neslO_ais said…
eyy agree ngan nota kaki bwh tu :D

Popular Posts