Personal Prefence

Assalamualaikum wbt.

"Segala puji bagi Allah yang maha pemurah lagi maha mengasihani"

Pernah tak kita tak sependapat dengan orang lain? Pernah tak kita tak puas hati sebab buah fikiran tak sama? Pernah tak kita tersinggung sebab orang cuba nak 'bomb' kita sebab interest berbeza? Pernah tak? Pernah tak? Okeh, I pernah dan selalu. ITU different PERSONAL PREFERENCES! :)

*Personal Preference: sth that ones preferred!
                              : Benda yang kita attract to, interested in, like to, etc.
(Ini suka hati definisi aku setelah dirojakrojakkan melalui google, so i didnt put citation. haha)

I rasa, I terlampau stress on different personal preferences. Sebab realised yang semua orang ada minat yang berbeza. Tak kisahlah u sama gender ke, sama tarikh lahir ke, sama negeri ke atau sama circle friends, minat yang berbeza sangatsangat tak boleh dielakkan. Kita tak boleh nak paksa orang nak suka apa yang orang tak suka, tapi kita obses gilak. Kita jugak tak boleh nak buatbuat suka dekat benda yang kita biasa jek, tapi kawan kita minat bagai nak rak. SEBAB ITULAH I PEGANG PRINSIP, 

'We have different personal preferences, just respect what they love if we couldn't make it our interest."

Kadangkadang kita tak sedar, kita dah buatkan orang tersinggung dengan katakata atau perbuatan disebabkan kurangnya sensitivity kita terhadap isu yang kita rasakan kecik, different personal preferences. Cuba lihat di sekeliling kita, semua orang selesa ke dengan apa yang kita selalu perkatakan? Yes, we can't please others, tapi common sense pon penting. 

Analogi (INI ISU SENSITIF): 
Sebab sekarang tibatiba kpop mendasatnya dan ramai orang suka kpop. ohno sangat terkejut. Ada yang suka kpop, sangat. Ada yang anti kpop, sangat. Ada yang suka kpop, tapi suka suamsuam kuku, jek. Ada yang suka CNBLUE sangatsangat (okeh, itu I). Tapi kita takboleh nak cakap, semua perlu suka kpop, sebab itu mainstream! nope. people have different views. Ataupon, kpop itu membunuh budaya kita, menyesatkan, membuatkan kita lagha (ini betul untuk I, tapi berpadapada, kita dah besar) :) think wisely what's good and what's not. 
Lepas tuh condemn2, bomb2, takpon, sentap2 sebab kena bomb. Lepas tuh hubungan tak berapa nak ngam, sebab kpop. Hoi. Hidup mati kita bukan apa yang kita nampak depan mata. okeh. (Ini tiada kenamengena dengan keadaan sekeliling, lebih kepada rujukan fanwar. kekekekeke. cuma nak bagi nampak analogi. walaupon xnampak. haha)

Tapi ni jek pesan I, hormat different personal preferences, be mature, perlu dan PENTINGNYA common senses dalam hidup seorang insan bernama manusia. Sangatsangat concern pasal personal preferences and common senses. Kadangkadang tertanya, 'Kenapa A ni cakap macam ni, kenapa dia tak cakap macam ni. Kesian B tersinggung, tapi A xsedar pun.' PENTINGNYA COMMON SENSE. Perlunya tahu orang ni suka ke kita cakap macam ni, kita buat macam tuh?

Sekian nota kaki tangan I. Sebab rasa dah lama nak berbelog tapi asek lupa dan MALAS. Dan personal preferences dan common senses sangat I ambek kisah. Sebab risau tak semenamena I yang menyentapkan hati orang, kalau sikit ok lagi, kalau banyak? sobs.



Comments

Popular Posts